Spośród wielu wyborów dokonywanych przez nas w życiu wybór tego, co jeść, jest zapewne najbardziej nieunikniony i najistotniejszy. Człowiek może przejść przez życie, nie angażując się w działania polityczne ani nie ciesząc się osobistą wolnością, i obejdzie się bez zakładania rodziny czy uprawiania seksu, ale nie przeżyje bez jedzenia. Ta absolutna konieczność biologiczna czyni jedzenie tak ważnym dla historii kulturowej, a zarazem jednoczy wszystkich ludzi wszystkich czasów. Jak napisał Brussow, „jedzenie” jest „pierwszym przykazaniem prawd termodynamiki”. Energia nie bierze się z niczego – może tylko zmieniać postać. Pożywienie wplata człowieka w tkaninę życia. Jednak przeciwnie niż inne podstawowe napędzane przez biologię ludzie potrzeby potrzebę jedzenia można zaspokoić na mnóstwo sposobów umożliwiających wybór i sprawiających, że spożywanie pokarmów staje się częścią kultury. To właśnie ta konieczność i wspólnota doświadczeń czynią historię jedzenia tak interesującą i wywołują coś na kształt intelektualnego ślinienia się i fascynacji podczas czytania książek kucharskich lub oglądania programów kulinarnych.

kolejna książka do dokształcania się w temacie gastronomii. początek prologu sprawia, że ślinka cieknie na ciąg dalszy, jednak nie dajcie się zwieść – to książka z wykresem o diecie myśliwych-zbieraczy na różnych stopniach szerokości geograficznej. jeśli nie macie głowy do prac naukowych z faktami datowanymi na p.n.e. bądź lata w rzymskich liczbach, polecam pominąć pierwszą połowę książki. nie zmniejszy to jednak jej ceny, lecz wartość ciekawostek, które się tam znajdują, jest wystarczająca dla fanatyka gastronomii, żeby wypruć sobie żyły w celu zarobienia na nią.

Reklamy
__ATA.cmd.push(function() { __ATA.initSlot('atatags-26942', { collapseEmpty: 'before', sectionId: '26942', width: 300, height: 250 }); });
__ATA.cmd.push(function() { __ATA.initSlot('atatags-114160', { collapseEmpty: 'before', sectionId: '114160', width: 300, height: 250 }); });
(function(){var c=function(){var a=document.getElementById("crt-129269503");window.Criteo?(a.parentNode.style.setProperty("display","inline-block","important"),a.style.setProperty("display","block","important"),window.Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({zoneid:388248,containerid:"crt-129269503",collapseContainerIfNotAdblocked:!0,callifnotadblocked:function(){a.style.setProperty("display","none","important");a.style.setProperty("visbility","hidden","important")}})):(a.style.setProperty("display","none","important"),a.style.setProperty("visibility","hidden","important"))};if(window.Criteo)c();else{if(!__ATA.criteo.script){var b=document.createElement("script");b.src="//static.criteo.net/js/ld/publishertag.js";b.onload=function(){for(var a=0;a<__ATA.criteo.cmd.length;a++){var b=__ATA.criteo.cmd[a];"function"===typeof b&&b()}};(document.head||document.getElementsByTagName("head")[0]).appendChild(b);__ATA.criteo.script=b}__ATA.criteo.cmd.push(c)}})();
(function(){var c=function(){var a=document.getElementById("crt-529321040");window.Criteo?(a.parentNode.style.setProperty("display","inline-block","important"),a.style.setProperty("display","block","important"),window.Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({zoneid:837497,containerid:"crt-529321040",collapseContainerIfNotAdblocked:!0,callifnotadblocked:function(){a.style.setProperty("display","none","important");a.style.setProperty("visbility","hidden","important")}})):(a.style.setProperty("display","none","important"),a.style.setProperty("visibility","hidden","important"))};if(window.Criteo)c();else{if(!__ATA.criteo.script){var b=document.createElement("script");b.src="//static.criteo.net/js/ld/publishertag.js";b.onload=function(){for(var a=0;a<__ATA.criteo.cmd.length;a++){var b=__ATA.criteo.cmd[a];"function"===typeof b&&b()}};(document.head||document.getElementsByTagName("head")[0]).appendChild(b);__ATA.criteo.script=b}__ATA.criteo.cmd.push(c)}})();

3 thoughts on “historia żywności

  1. Wolałem niekulturalną Ciebie :) Kulinarnej nie można skomentować, a czasem to nawet nie wiem, o co chodzi.

    Bes sęsu :-p

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: