kolejna książka kucharska w kolejce do kupienia…

edit 27/03/2012

przepisy są, z definicji, formą dokumentacji tego,
co sprawdziło się w przypadku działań ich autorów.

ciężko nazwać to książką kucharską. przede wszystkim różni się tym, że leży na półce i jest popisana, a nie w kuchni, cała zaciaprana. jestem po lekturze dopiero pierwszego rozdziału i muszę powiedzieć, że to coś, co mi dobrze wypełniło lukę w gastroedukacji. nie mogę powiedzieć, że są tu zawarte informacje praktyczne, bo to by się mijało z prawdą – są tu *wyłącznie* techniczne informacje. oczywiście, żeby jak na książkę przystało, proporcje zostały zachowane, jest też trochę motywacyjnie, trochę olśniewająco, trochę z jajem i w charakterze specyficznego aspektu geeków właśnie – co akurat jest największym atutem tej książki.

wiem, że nie muszę wiedzieć, ile dokładnie mililitrów ma szklanka, ale warto mieć gdzieś z tyłu głowy to, że w różnych miejscach świata różni się standard tej szklanki. nie ma mowy, żebym zapamiętała, jakie pH ma maślanka, a jakie soda oczyszczona, ale następnym razem przy użyciu obu tych składników będę wiedzieć, że nie warto zamieniać maślanki na mleko i że jest to w jakimś celu. „gotowanie dla geeków” wyjaśnia w fajny sposób wiele technicznych aspektów, które mogą rozjaśnić dużo luk osobom, które są mniej więcej na tym samym etapie co ja – nie spalą wody na herbatę, ale niekoniecznie też mają opracowane dania z pięciogwiazdkowych hotelowych restauracji. jeśli obchodzi cię każdy szczegół procesu gotowania, interesuje cię nie tylko ile jakich składników dodać do siebie i jak bardzo smaczne będzie danie, ale też dlaczego robi się to w takiej kolejności i takich proporcjach, składnikach, to tą publikacją możesz sobie zrobić dobrze. sic.

uwielbiam gościa. książkę będę sobie dawkować, żeby jeszcze długo móc dowiadywać się fajnych rzeczy i inspirować się jego świeżym podejściem i maniaków “know-how” gotowania zapewniam, że powinni mieć tę pozycję na półce.

Reklamy
__ATA.cmd.push(function() { __ATA.initSlot('atatags-26942', { collapseEmpty: 'before', sectionId: '26942', width: 300, height: 250 }); });
__ATA.cmd.push(function() { __ATA.initSlot('atatags-114160', { collapseEmpty: 'before', sectionId: '114160', width: 300, height: 250 }); });
(function(){var c=function(){var a=document.getElementById("crt-127012169");window.Criteo?(a.parentNode.style.setProperty("display","inline-block","important"),a.style.setProperty("display","block","important"),window.Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({zoneid:388248,containerid:"crt-127012169",collapseContainerIfNotAdblocked:!0,callifnotadblocked:function(){a.style.setProperty("display","none","important");a.style.setProperty("visbility","hidden","important")}})):(a.style.setProperty("display","none","important"),a.style.setProperty("visibility","hidden","important"))};if(window.Criteo)c();else{if(!__ATA.criteo.script){var b=document.createElement("script");b.src="//static.criteo.net/js/ld/publishertag.js";b.onload=function(){for(var a=0;a<__ATA.criteo.cmd.length;a++){var b=__ATA.criteo.cmd[a];"function"===typeof b&&b()}};(document.head||document.getElementsByTagName("head")[0]).appendChild(b);__ATA.criteo.script=b}__ATA.criteo.cmd.push(c)}})();
(function(){var c=function(){var a=document.getElementById("crt-126215206");window.Criteo?(a.parentNode.style.setProperty("display","inline-block","important"),a.style.setProperty("display","block","important"),window.Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({zoneid:837497,containerid:"crt-126215206",collapseContainerIfNotAdblocked:!0,callifnotadblocked:function(){a.style.setProperty("display","none","important");a.style.setProperty("visbility","hidden","important")}})):(a.style.setProperty("display","none","important"),a.style.setProperty("visibility","hidden","important"))};if(window.Criteo)c();else{if(!__ATA.criteo.script){var b=document.createElement("script");b.src="//static.criteo.net/js/ld/publishertag.js";b.onload=function(){for(var a=0;a<__ATA.criteo.cmd.length;a++){var b=__ATA.criteo.cmd[a];"function"===typeof b&&b()}};(document.head||document.getElementsByTagName("head")[0]).appendChild(b);__ATA.criteo.script=b}__ATA.criteo.cmd.push(c)}})();

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: