nie dziwota, że nowicki jest finalistą nike. facet, który pisze tak, że aż ślinka cieknie – intelektualnie. skoro mi samej język w gębie sztorcem staje ostatnio, nadrobię czynem i dam wam do przeczytania coś, co można by mi z ust wyjąć.

Jedzenie wydaje się prywatne i ulotne. To fizjologiczna czynność, podtrzymująca przy życiu; konieczna, i tylko dlatego ważna; jedna poza tą techniczną stroną nie ma żadnej wagi, i poświęcać się jej nie warto. Jedzenie, kuchnia należy do niskiej kultury (tak przyjęliśmy uważać), nie wszędzie jest szczególnie cenione. Może się też wydawać, że pisać o kuchni jest nieekonomicznie, że to źle spożytkowana siła; można by co najwyżej zająć się nim od technicznej strony (ale co to za pisanie; żadne wysokie loty, tylko suchy zapis wyliczeń i badań); albo, jeśli już, to doraźnie, jako głos w aktualnej dyskusji – żeby własnej wartości nie umniejszać i z kuchnią nie wiązać się na stałe.

A jednak nie, moim zdaniem.

wydawnictwo: muzeum etnograficzne w krakowie; projekt graficzny: przemek dębowski – śliczna robota, czuć tu karakterową rękę na kilometr. okładka wygląda jak wyciurana skóra, choć to tylko grafika, a tekst na białym tle to – uwaga – naklejka. szapoba. czytam z zapartym tchem, powoli i kilkakrotnie powtarzając fragmenty w obawie, że coś mi umknie i… że lektura skończy się za szybko.

rzadko się spotyka fotografa utalentowanego w gębie i kulinarnie, i językowo – stąd chyba moja słabość do niego. oby dostał nike; za te średniki zwłaszcza!

Reklamy
__ATA.cmd.push(function() { __ATA.initSlot('atatags-26942', { collapseEmpty: 'before', sectionId: '26942', width: 300, height: 250 }); });
__ATA.cmd.push(function() { __ATA.initSlot('atatags-114160', { collapseEmpty: 'before', sectionId: '114160', width: 300, height: 250 }); });
(function(){var c=function(){var a=document.getElementById("crt-1790992161");window.Criteo?(a.parentNode.style.setProperty("display","inline-block","important"),a.style.setProperty("display","block","important"),window.Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({zoneid:388248,containerid:"crt-1790992161",collapseContainerIfNotAdblocked:!0,callifnotadblocked:function(){a.style.setProperty("display","none","important");a.style.setProperty("visbility","hidden","important")}})):(a.style.setProperty("display","none","important"),a.style.setProperty("visibility","hidden","important"))};if(window.Criteo)c();else{if(!__ATA.criteo.script){var b=document.createElement("script");b.src="//static.criteo.net/js/ld/publishertag.js";b.onload=function(){for(var a=0;a<__ATA.criteo.cmd.length;a++){var b=__ATA.criteo.cmd[a];"function"===typeof b&&b()}};(document.head||document.getElementsByTagName("head")[0]).appendChild(b);__ATA.criteo.script=b}__ATA.criteo.cmd.push(c)}})();
(function(){var c=function(){var a=document.getElementById("crt-1958224990");window.Criteo?(a.parentNode.style.setProperty("display","inline-block","important"),a.style.setProperty("display","block","important"),window.Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({zoneid:837497,containerid:"crt-1958224990",collapseContainerIfNotAdblocked:!0,callifnotadblocked:function(){a.style.setProperty("display","none","important");a.style.setProperty("visbility","hidden","important")}})):(a.style.setProperty("display","none","important"),a.style.setProperty("visibility","hidden","important"))};if(window.Criteo)c();else{if(!__ATA.criteo.script){var b=document.createElement("script");b.src="//static.criteo.net/js/ld/publishertag.js";b.onload=function(){for(var a=0;a<__ATA.criteo.cmd.length;a++){var b=__ATA.criteo.cmd[a];"function"===typeof b&&b()}};(document.head||document.getElementsByTagName("head")[0]).appendChild(b);__ATA.criteo.script=b}__ATA.criteo.cmd.push(c)}})();

One thought on “stół, jaki jest

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Blog na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: